top of page
  • Szerző képeAdler András

AKKOR MOST HÁNY IGEIDŐ KELL AZ ANGOLBAN?

Frissítve: máj. 6.

Az angolban 12 igeidő (12 tenses) van és még akkor ott a plusz 1 gyakran használt szerkezet: be going to + ige, ami nem más, mint a be gonna. Kifejezetten kezdő szinten - úgymond a túléléshez - elég megismerkedni 4 igeidővel. Egyszerű jövő, egyszerű múlt, egyszerű jelen, folyamatos jelen.

Angolban 2 féle jelen van, az "általános" jelen, ami szokásokat és ismétlődő cselekvéseket fejez ki, aminek a neve egyszerű jelen. A másik jelen a folyamatos jelen, ami egy éppen most folyamatban levő cselekvést fejez ki. Amikor az első 4 igeidő már megy, valóban szükség lesz az 5. igeidőre is, ami a present perfect.

Kb. ezzel az első 5 igeidővel egész jól el lehet lenni akár középszintig is vagy kicsivel azon túl. A nagy szókincs itt is segít, egy jó szókinccsel részben lehet pótolni nyelvtani hiányosságokat.

Az első 5 igeidőnek van passzív szemléletű változata is (passive voice), igazából erre a passive voice struktúrára is szükség van még középfok előtt.

Így a kérdésre a rövid válasz az, hogy legalább 5 igeidőre van szükségünk angolban, de érdemes egyben a passive voice szerkezetet is tudni mind az 5 igeidőben.


Adler András

bottom of page